skip to Main Content

Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap!

Zwanger worden en zwanger zijn is een bijzondere gebeurtenis! Een nieuwe ervaring, die wellicht veel vragen oproept. Graag begeleiden we je tijdens deze periode en zijn we er om relevante informatie te geven, vragen te beantwoorden en te zorgen dat je samen met je partner de zwangerschap optimaal kunt beleven.

zwanger-echo

Als eerste zal de verloskundige aan de hand van je menstruele cyclus en de eerste dag van de laatste menstruatie,  bekijken hoe ver je zwanger bent. Dit wordt gecontroleerd door middel van een termijnecho.

naamloos-90-van-118Tijdens de intake, welke tussen de 8-10 weken zwangerschap afgesproken wordt, zal de verloskundige vragen stellen over je gezondheid en eventuele eerdere zwangerschappen. Ook bespreekt ze je medische geschiedenis en eventuele bijzonderheden in je familie. Voor de vader van het kind zijn er ook enkele vragen over de gezondheid en eventuele bijzonderheden in de familie. Daarnaast krijgt voorlichting over o.a. voeding en bloedonderzoeken en de prenatale screening.

Tijdens de intake is er uiteraard ook gelegenheid om al je vragen te stellen.

Na de intake door de verloskundige zal de praktijkassistente alle algemene informatie geven over onze praktijk en de inschrijving voor de kraamzorg. Tot slot, wordt er iedere keer meteen een nieuwe afspraak ingepland.

 De frequentie van de vervolgcontroles is als volgt:

• Tot 24 weken elke 4 weken
• Van 24 – 30 weken elke 3 weken
• Van 30 – 36 weken elke 2 weken
• Vanaf 36 weken elke week

 

 

Tijdens elke vervolgcontrole wordt de bloeddruk gemeten, wordt de groei van de buik gecontroleerd en wordt er naar het hartje geluisterd met behulp van een doptone. Elke controle is er gelegenheid tot vragen stellen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie zijn er meer of minder controles mogelijk.

Elke zwangere vrouw hoopt op een gezonde baby. Helaas worden sommige kinderen geboren met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap. Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap onderzoeken te doen naar bepaalde chromosoomafwijkingen ( syndroom van Down, syndroom van Patau of syndroom van Edwards).

Je kan kiezen voor een NIPT test of een combinatie-test die bestaat uit een bloedonderzoek en een echo (nekplooimeting) in het eerste trimester van de zwangerschap (11-14weken). De uitslag van de test kan je voor moeilijke keuzes stellen.

Hulp bij de keuze van prenatale screening kan u vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

We verwijzen je graag naar de folder prenatale screening.

Gedurende je hele zwangerschap zullen er meerdere echo´s gemaakt worden.

Termijnecho
Tot een termijn van 14 weken worden termijnecho’s gemaakt. De echo duurt 5 à 10 minuten en wordt gemaakt om te kijken of de uitgerekende datum op basis van de laatste menstruatie klopt (termijn zeker stellen) en of er hartactie te zien is bij de foetus. De echo kan vaginaal of via de buik gemaakt worden. Dit is afhankelijk van de zwangerschapsduur (ongeveer tot een termijn van 10 weken vaginaal) en het lichaamsgewicht. Indien er tijdens deze echo bijzonderheden worden gezien zal dit aangegeven worden. U krijgt een foto van het kindje mee.

13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 kan je een 13 wekenecho laten maken. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind en is een onderdeel van een wetenschappelijke studie. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap.

De belangrijkste informatie over de 13 weken echo kun je lezen in de folder “De 13weken echo en de 20 wekenecho” en op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

20-weken echo
Deze echo wordt gemaakt tussen de 19 en 22 weken zwangerschap. De echo duurt ongeveer 20 à 30 minuten en heeft als doel de groei en het vruchtwater te beoordelen en om ernstige lichamelijke afwijkingen op te sporen. Na het medische onderzoek is er de mogelijk om een klein stukje film (ongeveer 5 minuten) op DVD te laten opnemen. Voor de opname wordt 5 euro gevraagd, inclusief DVD.

echo-verloskundigen-roermond

Groeiecho
De groeiecho wordt gemaakt tussen de 30 en 34 weken. De echo duurt ongeveer 5 à 10 minuten. Tijdens deze echo wordt de groei en hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Bij deze echo wordt geen DVD opname gemaakt, wel krijgt u een foto mee.

Liggingsecho
Deze echo wordt gemaakt tussen de 35 en 37 weken. De echo duurt 5 minuten. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de ligging van het kindje. Vanaf een termijn van 37 weken moet het kindje met het hoofdje naar beneden liggen. Tijdens deze echo worden geen foto’s en/of DVD opname gemaakt.

Meer info over de verschillende soorten echo´s vind je op de website van het Echocentrum:
www.echocentrum-middenlimburg.nl.

Leefstijl tijdens jouw zwangerschap
Gezond leven is belangrijk maar een gezonde leefstijl tijdens een zwangerschap is essentieel. Wat jij doet en laat, eet en laat staan kan bepalend zijn voor de gezondheid van jouw kindje. Natuurlijk vertellen we je daar alles over tijdens de consulten en beantwoorden we altijd al jouw vragen daarover graag. En wil je iets teruglezen, dan zetten we hier alvast een aantal belangrijke leefstijltips op een rij.

Voeding en supplementen
Door gezond en gevarieerd te eten krijgen zwangere vrouwen voldoende voedingsstoffen binnen. Het is dan ook zeker niet nodig om voor twee te eten. Wel is verstandig het om foliumzuur en vitamine D extra te slikken. Wij raden daarom aan om dagelijks zwangerschapsvitamines te nemen, zoals bijvoorbeeld Gravitamon of Davitamon. Dit bevat naast de noodzakelijke vitamines en mineralen ook ijzer en foliumzuur.
Bepaalde voedingsmiddelen kun je tijdens jouw zwangerschap beter niet nemen zoals:

  • Lever en leverproducten; eet geen lever en beleg niet meer dan 1 boterham per dag met producten die gemaakt zijn van lever zoals paté of leverworst. Lever bevat veel vitamine A wat zeer schadelijk voor de baby kan zijn.
  • Rauw vlees; eet geen rauw vlees zoals carpaccio of filet américain. Dit geeft een verhoogde kans op de toxoplasma waardoor je het risico op toxoplasmose loopt.
  • Zachte kazen; zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde rauwe melk, rauwe melk dus, kunnen schadelijk zijn voor jouw ongeboren baby vanwege het risico op de listeriabesmetting.
  • Voorverpakte vis; vis zoals gerookte zalm en paling kunnen als ze voorverpakt zijn, een listeriabesmetting geven. Haal dit dus lekker vers bij de visboer, dan zou je het zelfs rauw kunnen eten. Sushi kun je ook eten tijdens de zwangerschap zolang het maar vers is.
  • Teveel koffie; drink niet meer dan 4 koppen koffie per dag. De cafeïne is niet goed voor jouw baby.
  • En let op met verse producten en rauwkost; als je deze te lang bewaart heb je een verhoogd risico op de listeriabesmetting.
  • Alcohol en roken tijdens de zwangerschap
    Het lijkt zo logisch maar het is zo belangrijk dat we het toch niet genoeg kunnen blijven benadrukken: alcohol en nicotine zijn uit den boze tijdens de zwangerschap. Roken is schadelijk voor de baby doordat de baby door de nicotine minder zuurstof krijgt. Meeroken is overigens net zo schadelijk. Alcohol heeft ook nadelige gevolgen; de baby drinkt mee via de uitwisseling in de placenta en al bij 2 glaasjes alcohol per dag kan een groeiachterstand ontstaan.

Drugs en medicijnen
Drugs is schadelijk, en zeker voor een ongeboren baby. Dat geldt voor elke vorm van drugs. Gebruik je drugs of heb je drugs gebruikt? Meld het ons dan zodat we je de juist zorg kunnen bieden. Medicijnen kunnen ook schadelijk zijn, maar soms zijn ze wel nodig. Geef daarom altijd aan bij jouw huisarts en apotheek dat je zwanger bent. En heb je vragen over medicijngebruik? Dan kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht.

Hygiëne tijdens de zwangerschap
De kattenbak verschonen kun je tijdens de zwangerschap maar beter door een ander laten doen. Hetzelfde geldt voor tuinieren. In de kattenbak of in de aarde kunnen door de uitwerpselen van katten bacteriën zitten die toxoplasmose veroorzaken. Moet of wil je toch die nieuwe plantjes in de aarde zetten, draag dan goede handschoenen. En zorg altijd dat je goed je handen wast en oplet met de hygiëne. Dit geldt vooral ook in de omgang met kleine kinderen. Zo verklein je het risico op een CMV -infectie.

Sporten en beweging tijdens de zwangerschap
We raden sporten en beweging tijdens de zwangerschap in principe altijd aan, maar luister wel goed naar jouw eigen lichaam. Stop als je buikpijn hebt of regelmatig harde buiken krijgt en respecteer de veranderende grenzen van jouw lichaam. Buikspieroefeningen, contactsporten en diepzeeduiken zijn sowieso af te raden tijdens de zwangerschap. Heb je toch fysiek last, bespreek dat dan met ons. Vaak kunnen specifieke zwangerschapsklachten die bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het verweken van het kraakbeen en de banden, vermindert worden door therapie.

Back To Top