skip to Main Content

Na een positieve zwangerschapstest kun je je aanmelden bij onze praktijk.
Dit kan telefonisch tijdens de spreekuren of je kunt online een formulier invullen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Dus bel gerust 0475 – 38 38 88 of meld je online aan!

Je levensstijl voor & tijdens de zwangerschap zijn hierin uiteraard heel belangrijk. Buiten deze gezonde levensstijl zijn er echter ook factoren die je niet zelf in de hand hebt. Je baby kan bijvoorbeeld ziek worden door schadelijke stoffen, bacteriën of virussen die zich in jou bloed bevinden. Om ook deze factoren in beeld te krijgen wordt aan het begin van je zwangerschap bloedonderzoek gedaan. Mocht uit dit onderzoek blijken dat je baby kans heeft om ziek te worden, dan is het vaak mogelijk om jou te behandelen en daarmee je baby te beschermen.

Je krijgt daarom tijdens één van de eerste controles bij ons de aanvraagformulieren mee voor het bloedonderzoek. Je kunt dan bloed laten prikken op de prikpoli in het Laurentiusziekenhuis. Dit kan tussen 07.30 – 17.00 uur. De uitslagen worden naar onze praktijk gestuurd en zullen we met je bespreken.

Begin met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Extra foliumzuur (vitamine B11) verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een ernstige aandoening, zoals neurale buisdefecten (zoals een open ruggetje), aangeboren hartafwijkingen en een hazenlip.

• Bij helderrood bloedverlies uit de vagina
• Bij aanhoudend vochtverlies uit de vagina
• Bij minder tot geen leven voelen gedurende een dag (vanaf 27 weken)
• Bij pijnlijk gevoel met plassen
• Bij regelmatige buikpijn
• Bij ongerustheid

Lees meer hierover op de veiligheidskaart.

Het doel van bewegen/sporten tijdens de zwangerschap is fit te blijven, i.p.v. presteren.

Sporten zoals zwemmen, wandelen en fietsen kun je veilig doen.
Sporten met risico op buiktrauma en vallen worden afgeraden:

  • Hockey, basketbal, voetbal.
  • Turnen, paardrijden, skien, tennis/squash.
  • Duiken tijdens de zwangerschap is gecontraindiceerd.

Lees meer over bewegen en sporten tijdens de zwangerschap

Er zijn een aantal symptomen die aangeven dat de bevalling is begonnen, namelijk ‘de vliezen breken’. Dit kan gebeuren zonder enig teken vooraf, maar gebeurt meestal als je weeën hebt. Vruchtwater heeft over het algemeen een heldere, witachtige kleur en er kunnen witte vlokjes inzitten. Je kunt vruchtwater niet ophouden zoals urine en het ruikt zoetig.

Lees meer over de bevalling via deze link

Back To Top