skip to Main Content

Zwangerschap en bevallen tijdens de corona crisis.
Op deze pagina geven we antwoord op vragen rondom het Coronavirus
(laatst bijgewerkt op maandag 6 april).

De meest recente update over onze maatregelen vind je hier.

Meer en veelgestelde vragen over de vaccinatie coronavirus op de site van www.deverloskundige.nl 

Vaccinatie

Waar vind ik meer informatie over de zwangerschap en vaccineren?

Wil je meer weten over zwangerschap en vaccineren? Ga dan naar de website ‘Veelgestelde vragen over vaccinatie coronavirus’ op de website van www.deverloskundige.nl.

Algemeen

Hoe bescherm ik mijzelf tegen het Coronavirus?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal 3 mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar.
 • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, geld: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik.
  • Geen handen schudden
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Lees meer op de website van RIVM.

Ben ik besmet met het Coronavirus?

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Je hoeft de huisarts niet te bellen als je milde verkoudheidsklachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen.

Worden je klachten erger?

 • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het Coronavirus?

Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder dan niet zwangere vrouwen om het Coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker. We weten wel dat een zwangere vrouw die ziek wordt van een ander virus meer kans heeft op longproblemen.

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?

Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de buik het Coronavirus heeft gekregen van de moeder. Ook tijdens de bevalling is er tot nu toe geen baby ziek geworden van het Coronavirus bij de moeder. Baby’s in de buik en na de bevalling zijn onderzocht of zij het virus hebben. Het virus zat niet in het vruchtwater, niet in het bloed in de navelstreng, niet in de keel van de baby en niet in de borstvoeding. Wel kan een moeder die het Coronavirus heeft haar baby besmetten na de bevalling. Bijvoorbeeld als zij haar baby knuffelt. Het is dan belangrijk om de hygiënemaatregelen op te volgen die het verspreiden zoveel mogelijk voorkomen.

Kan ik een miskraam krijgen van Coronavirus?

Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het Coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het Coronavirus.
Er worden wel iets meer baby’s te vroeg geboren van moeders die het Coronavirus hebben. We weten nog niet zeker of dit echt door het Coronavirus komt.

Zwangerschap

Hoe ziet het controleschema eruit bij de verloskundige?

 • Het advies vanuit de KNOV en RIVM is om de controles minder frequent te laten plaatsvinden. Dat betekent dat we de controles rond 16-24-34 weken in principe laten vervallen. Wij nemen van tevoren telefonisch contact met jullie op, omdat er altijd een reden kan zijn, van dit advies af te wijken. Indien er geen vragen, zorgen, onzekerheden zijn, verwachten wij met een telefonisch consult te kunnen voldoen.
 • Zwangeren die voor hun eerste controle/intake komen, zullen we ook van tevoren telefonisch benaderen, om de intake te doen. Tevens zullen we de counseling voor de NIPT-test en 20-weken echo telefonisch doen. De echo zal wel gewoon plaatsvinden op de praktijk, maar de duur van het fysieke contact kan daarmee verkort worden.
 • Indien je zelf denkt dat je controle niet persé noodzakelijk is, vragen we je te bellen tijdens onze spreekuren, om een inschatting te maken, of de controle kan vervallen.

Welke echo’s worden er gemaakt?

 • De vroege echo bij de intake en de termijnecho rond 11-12 wk zal gewoon uitgevoerd worden. We verzoeken alle zwangeren alleen te komen zonder partner of kinderen.
 • De 20 weken echo zal ook gewoon plaatsvinden. Ook hierbij het verzoek aan alle zwangeren om alleen te komen zonder partner of kinderen.
 • Wat groei-echo’s betreft, wordt het beleid aangepast. Alleen de medisch noodzakelijke echo’s zullen gemaakt gaan worden. Wij nemen als praktijk contact met de zwangere op om de planning eventueel aan te passen.

Belangrijk: alle medisch gezien noodzakelijke echo’s, zullen dus gewoon plaatsvinden!

Waarom moet ik alleen op controle komen?

Iedereen doet zijn best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden.
Als persoonlijk contact zo minimaal en kort mogelijk gehouden wordt, proberen we hiermee niet alleen onze zwangeren maar ook alle verloskundige zorgverleners gezond te houden.

Het is daarom belangrijk dat je alleen op controle komt en enkel wanneer je klachtenvrij bent. Hetzelfde geldt voor de echo’s.
Het is mogelijk om je partner via FaceTime of Skype mee te laten kijken met de medische echo’s (waaronder de 20 weken echo).

We realiseren ons dat dit niet de zorg is zoals je hem van tevoren voorgesteld had. We zullen er alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

We hopen op jullie begrip!

Wat zijn de praktische maatregelen?

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken en het Laurentius Ziekenhuis:

 • Voor de meeste controles en echo’s word je van tevoren gebeld. We beantwoorden zo veel mogelijk vragen telefonisch.
 • Controles die plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren.
 • Vragen beantwoorden we telefonisch.
 • Kom alleen naar de controle; zo beschermen we jou en onze eigen gezondheid!
 • Indien je ziekteverschijnselen (neusverkouden/hoesten/keelpijn/benauwdheid/koorts) hebt dan stellen we de controle indien mogelijk uit.
 • Alleen (noodzakelijke) medische echo’s kunnen doorgaan; deze wordt gepland door ons als verloskundigen.

Overleg bij klachten van hoesten, (neus)verkoudheid, kortademigheid en/of koorts (>38 graden) altijd met je verloskundige en kom niet naar de praktijk.

Wat is belangrijke informatie tussen 16 - 27 weken?

In de periode tussen 16 en 27 weken van de zwangerschap zijn er, behalve indien gewenst de 20 weken echo, geen standaard medisch noodzakelijke controles gepland.

Onderstaande informatie is goed om zelf door te nemen

Spoedconsult bij een zieke zwangere of een zwangere met corona gerelateerde klachten

Als je klachten hebt die sterk passen bij Corona-infectie en er is een controle nodig in verband met dringende klachten, dan zal de verloskundige beschermende kleding en een mondkapje dragen. Daarnaast zal de zwangere een mondkapje op moeten zetten.

Mijn partner heeft corona gerelateerde klachten. Wat nu?

Indien je partner corona gerelateerde klachten (neusverkouden / hoesten / keelpijn / benauwdheid / koorts) heeft mag hij helaas niet mee naar de praktijk of ziekenhuis.

Ik ben genezen van een Corona-infectie, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?

Een doorgemaakte corona infectie is geen medische indicatie. Je mag bij je verloskundige onder controle blijven.

Bevalling

Is een thuisbevalling nog mogelijk?

Een thuisbevalling kan gewoon, als er geen sprake is van verdenking op infectie met het coronavirus (neusverkouden/hoesten/keelpijn/benauwdheid/koorts).

Als er sprake is van lichte klachten zonder koorts wordt door de verloskundige tijdens het huisbezoek beschermende kleding gedragen, gecombineerd met een mondkapje en een spatbril.

Indien je partner lichte klachten heeft, krijgt hij een mondkapje van de verloskundige en wordt de geadviseerde 1,5 m afstand in acht gehouden.

Assistentie tijdens de thuisbevalling wordt zoals gebruikelijk door kraamzorg geleverd. Bij lichte klachten, komt ook de kraamverzorgster met beschermende kleding, mondkapje en spatbril.

Is een poliklinische bevalling mogelijk?

Poliklinisch bevallen onder leiding van je verloskundige kan in het Laurentius Ziekenhuis.

Als er sprake is van lichte klachten zonder koorts wordt door de verloskundige tijdens het huisbezoek beschermende kleding gedragen, waaronder een mondkapje en een spatbril. Indien je partner lichte klachten heeft, krijgt hij een mondkapje van de verloskundige en wordt de geadviseerde 1,5 m afstand in acht genomen.!

LET OP! Indien je partner coronagerelateerde klachten heeft met of zonder koorts mag hij/zij niet mee naar het ziekenhuis. Overweeg een thuisbevalling indien dit medisch verantwoord is of neem iemand ander mee naar het ziekenhuis.

 • Bij vertrek naar het geboortecentrum krijgt de barende een mondkapje op. De beschermende kleding die de verloskundige gedragen heeft, worden volgens voorschriften van het RIVM bij de ouders achtergelaten. Aangekomen in het ziekenhuis zullen de verloskundige en de verpleegkundige die assisteert tijdens de bevalling-, opnieuw beschermende kleding, mondkapje en spatbril dragen.
 • Partner en verloskundige wordt gevraagd de kamer niet te verlaten.
 • Er is voorlopig maar 1 begeleider toegestaan van de barende (dus ook geboortefotografen mogen niet aanwezig zijn)
 • Er is geen bezoek toegestaan in het geboortecentrum, dus ook niet op de gang of elders in het ziekenhuis.

Wanneer tijdens het huisbezoek duidelijk is, dat er een verwijzing naar de gynaecoloog nodig is bijvoorbeeld i.v.m. pijnstillingswens, meconiumhoudend vruchtwater of langdurig gebroken vliezen, kan het zijn dat verloskundige een telefonische verwijzing voor je regelt en niet mee naar de verloskamers gaat.

Mag de partner aanwezig zijn?

In het ziekenhuis mag je partner aanwezig zijn bij de bevalling of keizersnede. Indien het nodig is om na de bevalling nog in het ziekenhuis te blijven, dan kunnen jullie samen verblijven in een van de kraam/neosuites. Je partner mag de kamer niet verlaten en er mag geen kraamvisite komen.

Wanneer je partner een bewezen Corona-infectie heeft of er een verdenking of Corona-infectie bestaat, mag je partner niet bij de bevalling aanwezig zijn, of op bezoek komen op de kraamafdeling. Het is dan mogelijk om een andere begeleider mee te nemen.

Bevallen tijdens een Corona-infectie. Wat nu?

Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie (d.w.z. ziekteverschijnselen -neusverkouden/hoesten/keelpijn/benauwdheid- in combinatie met koorts >38C ) een ziekenhuisbevalling met hartbewaking van de baby (cardiotocogram, CTG). De zorg wordt dan overgedragen aan de gynaecoloog.

Als de infectie meer dan 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

Praktische maatregelen:

 • Bij aankomst in het geboortecentrum krijgt de barende een mondmasker en wordt begeleid naar Verloskamer 1 (isolatiekamer)
 • Alle zorgverleners op de kamer zullen beschermende kleding, mondkapje, spatbril en handschoenen dragen
 • Partner mag de bevalkamer niet verlaten
 • Moeder wordt gekweekt of ze daadwerkelijk positief getest wordt voor besmetting met het coronavirus
 • De kinderarts en neonatologieafdeling wordt op de hoogte gebracht van aankomst in het ziekenhuis
 • Na de geboorte wordt het kindje nagekeken door de kinderarts
 • Er is geen bezoek toegestaan in het geboortecentrum, dus ook niet op de gang of elders in het ziekenhuis.

Kraamperiode

Hoe werkt de kraamzorg?

Kraamzorg wordt na de bevalling ingezet zoals gebruikelijk.

Bij een bewezen Corona-infectie komt de kraamverzorgster met beschermende kleding, mondkapje en spatbril en er wordt er minimale fysieke zorg ingezet van 3 uur per dag. Er is daarnaast de mogelijkheid om te (beeld)bellen indien nodig en gewenst.

Als er sprake is van ziekteverschijnselen zonder koorts, zal in overleg met het kraamcentrum eventueel gebruik gemaakt worden van een mondkapje.

Zijn er verloskundige kraamvisites?

Verloskundigen volgen het landelijk advies om geen kraamvisites meer te rijden, tenzij noodzakelijk.

Uiteraard is er telefonisch contact tussen het kraamgezin en de verloskundige. Kraamverzorgsters proberen allemaal zelf een weegschaal mee te nemen, zodat ook het gewicht van het kindje doorgegeven kan worden. Mocht de kraamverzorgster een visite van de verloskundige toch wensen, zal zij te allen tijde contact opnemen met de verloskundige.

Kraambezoek.. mag dat?

Thuis wordt het afgeraden om kraambezoek te ontvangen, omdat een baby na de geboorte besmet kan worden met het coronavirus.
Uiteraard kan niemand kraambezoek thuis verbieden. Wil je toch bezoek? Laat dan een enkel mensen komen als ze geen ziekteverschijnselen (neusverkouden / hoesten / keelpijn / benauwdheid / koorts) hebben en alleen op gepaste afstand (minimaal 1,5 meter).

Daarbij wordt gevraagd geen bezoek in huis te ontvangen op de tijdstippen dat de kraamverzorgende aanwezig is.

Natuurlijk is dit niet zoals je je kraamtijd had voorgesteld. Wees creatief en sta open voor kRaambezoek thuis, waarbij je geliefde familieleden en vrienden door het raam even een blik komen werpen op jullie kleintje, om eventuele besmetting te voorkomen

Mag ik borstvoeding geven als ik een Corona-infectie heb?

Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. Het coronavirus is niet aangetoond in moedermelk.

Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met de volgende hygiënemaatregelen:

 • Draag een mondkapje
 • Handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten
 • Eigen borstkolf of fles gebruiken
 • Borstkolf goed schoonmaken na gebruik

Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in je nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

Krijgt mijn kindje de hielprik en gehoortest?

Deze screening wordt normaal gesproken uitgevoerd op dag 4-6 in het kraambed.

Vanwege het coronavirus wordt de gehoorscreening tijdelijk stopgezet.
De gehoorscreening wordt meestal uitgevoerd samen met de hielprikscreening. De hielprik blijft wél doorgaan. Een tijdige hielprik is noodzakelijk, omdat de ziekten die de hielprik opspoort snel behandeld moeten worden. Met de gehoorscreening wordt ernstig gehoorverlies opgespoord. De behandeling van ernstig gehoorverlies is ook belangrijk, maar kan langer wachten.

Lees er alles over op de website www.pns.nl.

Wat zijn de maatregelen op het consultatiebureau?

Ook de regels van het consultatiebureau zijn aangescherpt. Lees voor bezoek de voorwaarden door op de website van het GGD.

Onder GGD moet de volgende link komen; www.ggdlimburgnoord.nl

 

Back To Top