skip to Main Content

Tijdens het kraambed zullen wij je regelmatig bezoeken om te zien hoe het met jou en je kind gaat. Samen met de kraamverzorgster kunnen we problemen tijdig herkennen. De kraamtijd zijn de eerste 6 weken na je bevalling, het kraambed de eerste 8 tot 10 dagen. 

Tijdens deze kraambedvisites controleren we de volgende zaken:

  • Napraten over  de bevalling
  • Hoogte van de baarmoeder en hechtingen controleren
  • Het vloeien
  • Hoe de voeding verloopt
  • Het gewichtsverloop van de baby
  • Controles van de baby

Afhankelijk van de situatie zullen we het kraambed afsluiten na 7 tot 10 dagen en wordt de zorg verder overgenomen door het consultatiebureau en de huisarts.

In onderstaande folder vindt je meer over het kraambed.

tips-voor-en-na-kraambed

kraambed

Kraamzorg
Aan het begin van de zwangerschap is het belangrijk om kraamzorg te regelen. Wij adviseren je om kraamzorg aan te vragen voor de 16e zwangerschapsweek. De kraamverzorgster assisteert bij de thuisbevalling of bij de bevalling op de open verloskamer. Als je het kraambed thuis doorbrengt komt ze de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling iedere dag bij je thuis. Je kunt zelf met het kraamcentrum overleggen hoeveel uur kraamzorg je opeen dag wilt ontvangen.

Aangifte
De aangifte van de geboorte moet binnen 3 werkdagen worden gedaan op het gemeentehuis in de plaats waar de baby is geboren.

Wat moet je meenemen?

• Geldig identiteitsbewijs
• Trouwboekje of bewijs van erkenning

Zorgverzekering
De zorgverzekering kun je digitaal op de hoogte stellen van de geboorte van je baby.

Huisarts
De huisarts wordt door ons of het ziekenhuis op de hoogte gebracht van het verloop van de bevalling.

Hielprik en gehoorscreening
Wanneer je baby is aangegeven bij de gemeente, wordt automatisch het Groene Kruis ingeschakeld. Ze komen meestal rond de 5e dag langs om een hielprikje te doen. Het bloed wordt gecontroleerd op  zeldzame ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk en komen gelukkig niet vaak voor. De uitslag wordt alleen doorgebeld wanneer er iets is gevonden. Geen bericht is dus goed bericht. Ook doet het consultatiebureau een gehoortest. Hiermee kan een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller behandeld kan worden.

Vitamine K&D
Denk ook aan vitamine K & D tijdens de borstvoeding. Vit K moet van dag 8 tot en met 3 maanden na de bevalling elke dag gegeven worden. Vit D begin je ook op dag 8 en geef je je kind tot en met zijn vierde verjaardag. Tijdens het geven van borstvoeding kun je zelf ook vitamine D slikken.

Consultatiebureau
Het consultatiebureau wordt automatisch op de hoogte gebracht aan het einde van je kraamweek. Zij nemen dan contact met je op en vervolgen je kindje tot het vierde jaar.

Nacontrole 6 weken
Tijdens de nacontrole, zes weken na de bevalling, komen jullie nog een keer langs. De controle is vooral voor de moeder bedoeld. Indien nodig meten we je bloeddruk en controleren we je ijzergehalte en eventueel de genezing van de hechtingen.  We praten na over het verloop van je zwangerschap en de bevalling. Ook bespreken we hoe je onze zorg hebt ervaren. Alleen zo kunnen we nog beter worden. Indien gewenst kan dit consult gecombineerd worden met een anticonceptieconsult. Je bent van harte welkom om hier een afspraak voor te maken.

shutterstock_73518367Je beslist zelf of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Het advies van de World Health Organisation (WHO) is om de baby, indien mogelijk, in de eerste periode borstvoeding te geven.

Borstvoeding 
Borstvoeding is het beste voor de baby, de melk altijd op de juiste temperatuur, borstvoeding is intiem, altijd bij de hand en gratis. In borstvoeding zitten anti-stoffen tegen ziektes en het geeft bescherming bij allergieën. Het is licht verteerbaar en goed afgestemd op de darmen van de je baby. Het samentrekken van de baarmoeder wordt bevorderd door borstvoeding waardoor er minder bloedverlies is.

Volgens het borstvoedingsprotocol is het aan te bevelen om de baby de eerste dagen na de geboorte veel aan te leggen. Door het zuigen aan de borst komt de melkproductie op gang. Het is normaal dat je de eerste 3-4 dagen geen of weinig melk hebt. De baby heeft echter genoeg reserves. Maak je dus geen zorgen als de baby de eerste dagen niet wil drinken. Vaak is de baby ook nog erg misselijk van de bevalling.

Gedurende eerste dagen kan de baby erg misselijk zijn, waardoor ze weinig tot niets willen drinken en voeding kunnen teruggeven. Rond de 4e dag kan er stuwing in je borsten ontstaan. Het is belangrijk om dag & nacht een strakke bh te dragen (zonder beugels). Om de pijn te verzachten is het goed om de borsten goed te koelen.

Meer info? 
Voor meer informatie over borstvoeding kun je naar een informatie-avond komen op de praktijk.

Handige websites:
www.lalecheleague.nl 
www.borstvoedingnatuurlijk.nl 


Flesvoeding

Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding wilt of kunt gaan geven.

Flesvoeding moet nauwkeurig klaargemaakt worden en moet altijd worden opgewarmd. Flesvoeding bevat geen anti-stoffen en biedt geen bescherming bij allergieën. Alle merken die in Nederland te koop zijn, voldoen aan de standaardeisen. Er is geen merk wat wij adviseren, maar koop altijd zuigelingenvoeding nummer 1.

 

Er zijn veel verschillende flessen en spenen te koop. Koop een speen voor pasgeborenen en 1 of twee soorten flessen. Laat je verder adviseren door de kraamzorg.

Een voordeel is dat een ander ook de baby kan voeden.

Back To Top