skip to Main Content

Gedurende je hele zwangerschap zullen er een aantal medische echo´s gemaakt worden. Deze medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekering.

naamloos-96-van-118

Termijnecho
Tot een termijn van 14 weken worden termijnecho’s gemaakt. De echo duurt 5 à 10 minuten en wordt gemaakt om te kijken of de uitgerekende datum op basis van de laatste menstruatie klopt (termijn zeker stellen) en of er hartactie te zien is bij de foetus. De echo kan vaginaal of via de buik gemaakt worden. Dit is afhankelijk van de zwangerschapsduur (ongeveer tot een termijn van 10 weken vaginaal) en het lichaamsgewicht. Indien er tijdens deze echo bijzonderheden worden gezien zal dit aangegeven worden.

13 Wekenecho
Vanaf 1 september 2021 kan je een 13 wekenecho laten maken. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind en  is een onderdeel van een wetenschappelijke studie. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap.

De belangrijkste informatie over de 13 weken echo kun je lezen in de folder “De 13weken echo en de 20 wekenecho” en op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

20 Wekenecho
Deze echo wordt gemaakt tussen de 19 en 22 weken zwangerschap. De echo duurt ongeveer 20 à 30 minuten en heeft als doel de groei en het vruchtwater te beoordelen en om ernstige lichamelijke afwijkingen op te sporen.

Groeiecho
De groeiecho wordt gemaakt tussen de 30 en 34 weken. De echo duurt ongeveer 5 à 10 minuten. Tijdens deze echo wordt de groei en hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

Liggingsecho
Deze echo wordt gemaakt tussen de 35 en 37 weken. De echo duurt 5 minuten. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de ligging van het kindje. Vanaf een termijn van 37 weken moet het kindje met het hoofdje naar beneden liggen.

Meer info over de verschillende soorten echo’s vind je op de website van ons Echocentrum:
 www.echocentrum-middenlimburg.nl.

Back To Top