skip to Main Content

Het krijgen van een kindje is een mooie, belangrijke en spannende gebeurtenis. Wij zijn er van overtuigd dat met de juiste, deskundige en persoonlijke begeleiding je het vertrouwen krijgt dat je nodig hebt tijdens dit bijzondere proces.

slider-geboorte-fits

We begeleiden je graag thuis, maar organiseren net zo graag een bevalling in het moeder kind centrum in Roermond. We luisteren naar jullie wensen en ideeën en zullen tegelijkertijd het baringsproces bewaken. Een goede bevalling is volgens ons een bevalling waar je tevreden op terug kijkt.

Naarmate jouw zwangerschap verstrijkt, raakt jouw lichaam meer en meer voorbereid op de bevalling. Dat is heel mooi, maar de praktische zaken zijn ook belangrijk om op tijd te regelen. Wij zetten hier voor jou op een rij wat je zelf nog moet of kunt regelen om goed voorbereid te zijn voor jouw bevalling.

Ziekenhuistas
Zorg dat je vanaf 36 weken een ziekenhuistas klaar hebt staan, ook wanneer het de bedoeling is dat je thuis gaat bevallen. Stop in deze tas de kleren waarin je wilt bevallen, verzorgingsspullen en kleertjes voor je baby.

Kraampakket
Als jullie een aanvullende verzekering hebben, krijg je en kraampakket thuisgestuurd. Indien je niet aanvullend verzekerd bent, kun je een kraampakket kopen bij een thuiszorgwinkel.

Bevalplan
Heb jij omtrent jouw bevalling specifieke wensen? Of bepaalde angsten? Zorg dan dat jouw verloskundige, en eventueel gynaecoloog, dit weet. Door het met ons te bespreken, zorgen wij dat deze informatie in ieder geval bij al onze verloskundigen bekend is en kunnen we het overdragen aan de gynaecoloog als die de bevalling zou moeten overnemen.

Informatie over de bevalling
In de folder “jouw bevalling; Hoe bereid je je voor”, staat alles over de voorbereiding op je bevalling.

Deze folder krijg je tijdens het spreekuur maar je kunt hem ook downloaden.

hoe-bereid-je-je-voor-bevalling

Tijdens je zwangerschap moet je al na gaan denken waar je wilt bevallen. Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op een plek waar jij en je partner je het fijnst en het veiligst voelen.

Thuis
Als de bevalling is begonnen, komen we langs om te bepalen hoe ver de ontsluiting is en om te controleren hoe het met jou en je kind gaat. Afhankelijk van de ontsluiting en de weeën blijven we of we spreken een tijd af wanneer we weer terugkomen.

Zowel bij een thuis bevalling als bij een bevalling op de open verloskamer komt een kraamverzorgster assisteren. Wij bellen het kraamcentrum zodra een kraamverzorgster nodig is.De verloskundige blijft nog tot ongeveer 2 uur na de bevalling. De kraamverzorgster blijft meestal nog wat langer.

Open verloskamer (poliklinisch in het Moeder Kind Centrum Roermond)
Ook wanneer je kiest voor de open verloskamer, zal het eerste deel van de bevalling thuis plaats vinden. Ook dan komen we thuis na melding van de weeën en zullen dan bepalen hoe ver de bevalling gevorderd is. Halverwege de ontsluitingsfase en in gezamenlijk overleg kunnen we samen naar de open verloskamer gaan. Vanaf dat moment blijven wij aanwezig.
Vraag wel altijd even na bij je verzekering of de bevalling op de open verloskamer ook wordt vergoed.

Onze begeleiding is hetzelfde bij een thuisbevalling of een bevalling in de open verloskamer.

Als de bevalling goed verloopt, ga je 2 uur na de bevalling weer naar huis. De kraamverzorgster gaat met jullie mee naar huis en helpt met de eerste voedingen, maakt de kruiken klaar en geeft tips en adviezen. Dit kan ook ’s avonds of ’s nachts.

 

img_7797img_7798img_7796

Klinische bevalling
Mocht er in de zwangerschap of tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan dan moet je in het ziekenhuis bevallen. De zorg voor jou en je kindje wordt dan overgedragen aan de gynaecoloog.

shutterstock_23830819Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je onder begeleiding van de verloskundige bevallen. Hieronder de instructies wanneer je contact op moet nemen met ons.

Als de bevalling begonnen is bel dan: 0475 – 383888 keuze 1 voor spoed.

Bel ons:

  • Wanneer je weeën hebt. Bij een eerste kindje bel je ons als je 2 uur lang, om de 3 tot 4 minuten regelmatige weeën hebt, die 60 seconden aanhouden. Bij je volgende kindje bel je ons als je 1 uur lang, om de 4 tot 5 minuten regelmatige weeën hebt, die 60 seconden aanhouden.
  • Als je vliezen breken. In 15% van de gevallen breken de vliezen eerst. Probeer wat vruchtwater op te vangen, in bv een kraamverband, zodat we dit kunnen bekijken.

Bel ons overdag altijd, dan spreken we af wanneer we langs komen!

Breken je vliezen ’s nachts? Bel ons dan de volgende morgen, tenzij…

  • Je nog geen 37 weken zwanger bent.
  • Het hoofdje van de baby nog niet goed is ingedaald.
  • Het vruchtwater groen of bruin is.
  • Je weeën hebt.
  • Bloedverlies. Als je helderrood bloed verliest, zoals bij een menstruatie, bel ons dan direct! Verlies je slechts een beetje bloed en is dit vermengd met slijm, dan heb je waarschijnlijk te maken met een slijmprop.
  • Jullie ongerust zijn. Voor vragen en overleg, mogen jullie natuurlijk altijd bellen.

Pijn en pijnbeleving zijn belangrijke aandachtspunten bij elke bevalling. Iedere bevalling is pijnlijk, alleen de mate waarin verschilt, evenals de mate waarin een vrouw lijdt onder de pijn. Hoeveel pijn jij tijdens de bevalling gaat krijgen is niet te voorspellen. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten, met en zonder medicijnen, thuis en in het ziekenhuis.

Wij, als verloskundigen, zullen zwangere vrouwen en hun partners voorbereiden op wat komen gaat tijdens de bevalling. Goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Je krijgt o.a. uitleg over hoe een bevalling kan beginnen, het verloop van de bevalling, wanneer er contact moet zijn en er wordt ook uitleg over pijnbestrijding gegeven.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft een interessant filmpje gemaakt over omgaan met pijn tijdens de bevalling.

Folder
In de folder “jouw bevalling; hoe ga je om met pijn”, staat alles over de mogelijkheden van pijnbestrijding.
Deze folder krijg je tijdens het spreekuur of je kunt hem hier downloaden.

De folders over pijnbestrijding en hoe om te gaan met pijn zijn:

 

hoe-ga-je-om-met-pijn     hoe-bereid-je-je-voor-bevalling    folder lachgas bij de bevalling

Back To Top