skip to Main Content

Wil je meer informatie over anticonceptie, wil je een recept ontvangen of een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal of implanon? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen er graag meer over.

Het kan handig zijn om al in de zwangerschap na te denken over welke vorm van anticonceptie je zou willen gebruiken na de bevalling. Op enig moment, dat verschilt per vrouw, komt je cyclus weer op gang. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt echter niet tegen een nieuwe zwangerschap. Houd er rekening mee dat je meestal een eisprong hebt voor de menstruatie, je bent dus mogelijk vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt.

AMSTERDAM - Assortiment pil strips. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

De keuze voor een vorm van anticonceptie is natuurlijk erg persoonlijk. De verschillende vormen van anticonceptie kan je vinden via www.anticonceptie.nl Na de kraamtijd en bij de nacontrole zullen wij dit onderwerp in ieder geval met jullie bespreken. Je kunt met al je vragen rondom anticonceptie bij ons terecht. Ook kunnen wij indien gewenst anticonceptie voorschrijven en een spiraaltje of implanon plaatsen.

Voor meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie neem dan contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept alle vormen van anticonceptie voorschrijven. Alle vrouwen zijn welkom, ook als je geen cliënt bij ons bent kun je bij ons terecht voor voorlichting, een recept en het plaatsen van een spiraal of implanon.

Om anticonceptie te kunnen voorschrijven is specifieke informatie nodig. We nemen de tijd om dit met jullie door te spreken in een anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren. Dit kan in de kraamweek bij jou thuis, of bij ons op de praktijk.

In het consult zullen we de diverse anticonceptiemethoden doornemen en met jou bespreken. We bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn over de diverse anticonceptiemethoden, welke vorm je voorkeur heeft, of er medische redenen zijn die van invloed kunnen zijn op bepaalde vormen van anticonceptie.

Als je (nog) borstvoeding geeft zijn er verschillende manieren van anticonceptie mogelijk. We kunnen samen met jou de mogelijkheden die voor jou van belang zijn op een rijtje zetten waarna je je keuze kan maken.

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde voorgeschiedenis kunnen wij desgewenst orale anticonceptie voorschrijven. Dit kan na de bevalling. Ook als je geen cliënt bij ons bent geweest kan je bij ons terecht.

de-pil

Om orale anticonceptie (de pil) te kunnen voorschrijven is specifieke informatie  nodig. Daarom nemen we de tijd om dit met jullie door te spreken in een anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren en kan in de kraamweek bij jou thuis of bij ons op de praktijk.

Indien je na het anticonceptieconsult kiest voor orale anticonceptie kunnen wij het recept voorschrijven. Na het voorschrijven als je begonnen bent met de pil plannen we een (telefonisch) evalutatiemoment in. Tot aan het evalutatiemoment zijn wij beschikbaar voor vragen. Als je problemen mocht hebben na het starten met de anticonceptie kan je contact met ons opnemen. We stellen je huisarts op de hoogte van het consult en je gekozen anticonceptiemethode.

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes; het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje.

spiraal

Indien je na het anticonceptieconsult kiest voor een spiraal schrijven wij een recept voor waarna je het spiraal bij je apotheek kan ophalen.
De kosten voor het spiraal zul je meestal zelf moeten betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk wel een vergoeding voor het spiraal krijgt.

Plaatsing
Wij kunnen verschillende spiralen plaatsen. Je hoeft hiervoor niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Het plaatsen van een spiraal wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Vóór de plaatsing maken we een echo om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen. Dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen.

Vanaf 12 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug in haar oude staat.

Na plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter.

Nacontrole
Wij maken 6 weken na de plaatsing een evaluatieafspraak. Ook wordt bij dit consult een controle echo gemaakt. Tot aan de evaluatieafspraak zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aan loopt.

Spiraal verwijderen
Ook voor het verwijderen van een spiraal kun je bij ons terecht. Wanneer je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct vruchtbaar. Het verwijderen van het spiraal kan desgewenst gecombineerd worden met een kinderwensconsult.

Als je meer informatie wilt of een afspraak om een spiraaltje te laten plaatsen of verwijderen, neem dan contact met ons op.

De Implanon, ook wel bekend als het hormoonstaafje, is ongeveer zo groot als een lucifer, het is 40 mm lang en heeft een diameter van 2 mm. Voor het plaatsen van de Implanon kun je bij ons terecht, ook als je geen cliënt bij ons bent. De Implanon wordt net onder de huid geplaatst en is drie jaar werkzaam. Eerdere verwijdering, bijvoorbeeld bij klachten of een zwangerschapswens, is altijd mogelijk. De kosten voor implanon worden waarschijnlijk niet vergoed, vraag dit na bij de zorgverzekeraar. Het inbrengen en verwijderen worden beide vergoed.

Voor meer informatie over de Implanon kijk op www.anticonceptie.nl

implanon

Gebruik
Het inbrengen van het hormoonstaafje wordt gedaan met behulp van een speciaal ontworpen apparaat waarin het staafje in een naald zit. De Implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst wordt de huid eerst verdoofd, hierdoor voel je bijna niks van het inbrengen.

Wanneer starten met Implanon na de bevalling
Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon drie tot vier weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding, dan kan het staafje in principe vlak na de bevalling worden ingebracht.

Nacontrole
Wij maken 6 weken na de plaatsing een (telefonische) evaluatieafspraak. Tot aan de evaluatieafspraak zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aan loopt.

Implanon verwijderen
Ook voor het verwijderen van de Implanon kun je bij ons terecht. Het verwijderen van de implanon kan desgewenst gecombineerd worden met een kinderwensconsult.

Als je meer informatie wilt of een afspraak om de Implanon te laten plaatsen of verwijderen, neem dan contact met ons op.

Back To Top